Kultur

Overvældende tilslutning til Red Barnets juleoplevelser

Flere tusinde børn har været i Tivoli, Lego House, Zoologisk Have eller biografen, ligesom trængte børnefamilier kan se frem til at få julemiddagen leveret til døren. Red Barnet har udvidet med en masse aktiviteter i løbet af efteråret og i julemåneden. Efterspørgslen har været enorm.

Udsatte børnefamilier har det ofte ekstra svært i juletiden. Smerten ved at skulle leve med en stram økonomi, et svagt socialt netværk og andre udfordringer forstærkes her i december. Og med markant stigende priser på blandet andet el, varme og dagligvarer er julebudgettet minimalt mange steder.

Derfor har Red Barnet sat massivt ind med oplevelser og arrangementer, som kan forsøde julen, fortæller Morten Bo Andersen, leder af frivillige sociale aktiviteter i Red Barnet:

– Alle børn bør have god jul, og derfor har vi besluttet at gøre noget ekstra ud af vores tilbud til trængte børn og deres familier i år. Det kan forhåbentlig være en kærkommen håndsrækning i en tid, som for nogle ellers kan være hård at komme igennem, siger han.

Over hele Danmark tilbyder Red Barnets lokalforeninger oplevelser og julehjælp til børn i udsatte familier i form af arrangementer, der er foregået både i løbet af efteråret og her op til jul. For eksempel blev Zoologisk Have i København lejet for en aften, hvor 2.200 glade børn og forældre kunne komme helt tæt på dyrene, ligesom der er blevet afholdt to dagsarrangementer i Lego House for 1.400 deltagere.

Desuden vil 2.500 personer få julemaden leveret juleaften, mens 3.800 biografbilletter er blevet uddelt til trængte børnefamilier. Derudover står Red Barnet for en række julearrangementer som bageworkshops, julemarked, juleklip og besøg fra julemanden. Alt sammen naturligvis afviklet i overensstemmelse med myndighedernes covid-19-anbefalinger. 

– Tilslutningen til vores arrangementer og julehjælp er helt overvældende, og vi kan mærke, at det gør en kæmpe forskel derude. Mange af børnene har jo aldrig været steder som Tivoli og Lego House på grund af forældrenes økonomi, så det er en stor lettelse og glæde for forældrene at kunne give deres børn sådan en oplevelse, siger Morten Bo Andersen.

Gode oplevelser og deltagelse i fællesskabet

Støtten til børn i udsatte positioner og deres familier er der hårdt brug for. En ny undersøgelse fra Egmont Fonden slår fast, at børn, der vokser op i økonomisk fattigdom, har sværere ved at blive en del af vigtige børnefællesskaber i både skole og fritid.

Det har alvorlige konsekvenser for deres trivsel, udvikling og fremtidsmuligheder. På et af de områder, hvor børn i fattige familier føler sig særligt ramte, er i forhold til at kunne deltage i og få nogle af de samme gode oplevelser som deres jævnaldrende.

– Med vores arrangementer får børnene forhåbentlig nogle gode oplevelser sammen med deres familier, som kan give dem et pusterum som familie og en følelse af ikke være bagefter deres klassekammerater. Nu har de noget at berette om i skolen eller klubben efter juleferien, som de måske normalt ikke har haft, siger Morten Bo Andersen. 

En ekstra indsats i løbet af julen er dog desværre langt fra nok. Derfor arrangerer de mere end 2.000 frivillige i Red Barnets lokalafdelinger festivaler, koncerter, udflugter, klubarrangementer, naturoplevelser, sommerlejre, følgevensordninger og andre inkluderende aktiviteter for trængte børnefamilier hele året rundt, ligesom de yder støtte og rådgivning med sparring fra Red Barnets børnefaglige medarbejdere og eksperter.

Kommentarer